FOTORECEPTY: Už máte napečeno?

10.12.2014 | Přípravy na Vánoce už v mnoha rodinách začaly. Zatímco dnes si vánoční svátky leckdo nedovede představit bez cukroví, naši předci je vůbec neznali. Vánoční cukroví se totiž začalo péct až v měšťanském prostředí od začátku 20. století.

Perníčky dnes už pečeme doma a nekujeme si je na mikulášských a adventních trzích. Neustále se také proměňují tvary vykrajovátek.

Ve vesnickém prostředí se dříve ze sladkých pokrmů jídaly na Štědrý den oplatky s medem, sladká krupicová kaše, hrách a kroupy slazené medem a sypané perníkem nebo muzika – kompot z uvařených švestek a hrušek. Podle krajových odlišností se také připravovaly nejrůznější druhy koláčů a dalšího sladkého pečiva. Ani perníčky se v rodinách nepekly, až do poloviny 20. století je vyráběli výhradně perníkáři a prodávali je na trzích. Není divu, pravé perníkové těsto zrálo třeba i několik let a nezřídka se dědilo společně s výrobním tajemstvím z otce na syna...

Perníkářská forma ve tvaru ryby, 2. polovina 19. století (zdroj: Národní muzeum)

Na vánočním stole ale nesměla nikdy chybět celta, předchůdkyně dnešní vánočky.

Celta se pekla z bílé mouky s hrozinkami a mandlemi a teprve až v 19. století ji nahradila oblíbená vánočka. Tradiční vánočku si s námi můžete zkusit upéct podle následujícího fotoreceptu:

Vánočka s hrozinkami a mandlemi

500 g hladké mouky, 40 g droždí, 150 ml teplého mléka, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, špetka soli, špetka muškátového oříšku, kůra z 1 citrónu, 80 g rozehřátého másla,  4 žloutky, 2 lžíce rumu, 50 g rozinek, 1 celé vejce na potření a mandle na posypání.

Postup přípravy vánočky najdete ve fotogalerii:

gallery


I když naši předci vánoční cukroví neznali, my si bez něj dnes nedovedeme Vánoce vůbec představit. Perníčky, vanilkové rohlíčky nebo medvědí tlapky se pečou snad v každé domácnosti. Méně známé, ale také oblíbené, jsou třeba sádlovky, ischelské dortíčky nebo Masarykovo cukroví. Návod na přípravu vanilkových rohlíčků najdete v následujícím fotoreceptu:

Vanilkové rohlíčky

280 g hladké mouky, 200 g másla, 80 cukru moučka, 80 g mletých vlašských ořechů, moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup přípravy rohlíčků najdete ve fotogalerii:

gallery


Fotografie k článku poskytly: Kateřina Perglová, Lucie Broncová a Marcela Kotalová.

 

KAM DÁL?

Kvůli adventním rorátům je potřeba si přivstat

FOTORECEPTY: Už máte napečeno?

Pozapomenutý "svatý" Ambrož se honil s dětmi po náměstí

Podle legendy zachránil svatý Mikuláš tři dívky

Trháte barborky? Višňové větvičky vám vykvetou do Vánoc

Na svatého Ondřeje je možné poznat budoucnost

Advent otevírá cestu k vánočním svátkům

Poznej své kořeny i o Vánocích: jak si vyrobit svět

(dan)