Připravíme si všechny ingredience. Mouku přesypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Nalijeme do něj asi 1/2 mléka, rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru.
Zaděláme kvásek a necháme asi 15 minut lehce nakynout.
Až kvásek nakyne, přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, zbytek mléka, rum, špetku soli, muškátový oříšek, citrónovou kůru a 4 žloutky. Jakmile se nám suroviny spojí, přidáme nakonec ještě rozehřáté máslo a rozinky.
Zaděláme pevné těsto, které důkladně prohněteme.
Těsto pak necháme na teplém místě kynout nejméně 2 hodiny.
Těsto pak necháme na teplém místě kynout nejméně 2 hodiny.
Nejdříve upleteme cop ze 4 pramenů, dáme jej na plech a hřbetem ruky uděláme uprostřed prohlubeň. Následuje stejný postup u dalšího copu, který bude jen ze tří pramenů, a nakonec přidáme cop ze dvou pramenů, jehož konce podhrneme pod vánočku.
Vánočku necháme na plechu ještě asi 15 až 20 minut kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Aby se nám prameny nesvezly, můžeme vánočku propíchat na několika místech špejlemi.
V průběhu pečení ji ještě jednou potřeme rozšlehaným vejcem.
Hotová vánočka je dozlatova vypečená.