16.03.2016 | Ačkoli u nás není maniok příliš znám, na světě patří společně s kukuřicí, bramborami, pšenicí a rýží mezi nejpěstovanější plodiny. A to převážně v tropických oblastech, neboť je velmi odolný jak proti suchu, tak proti škůdcům. Ve sbírkách Náprstkova muzea se nacházejí předměty, kterými tradičně jihoameričtí indiáni tuto plodinu zpracovávají.
Maniok se dnes pěstuje ve všech tropických oblastech světa a bývá nazýván různými jmény: cassava, yuca, či tapioca.
Maniok je vesměs jedovatý. Obsahuje totiž látky, které se přeměňují na kyanovodík. U méně jedovatých odrůd stačí hlízy podobající se velkým protáhlým bramborám dostatečně povařit, u těch jedovatějších je postup zpracování složitější. Ve sbírkách Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur jsou uloženy předměty, které ke zpracování manioku používali tradičně indiáni Jižní Ameriky a jejichž vzhled se do dnešních dnů téměř nezměnil. Patří mezi ně nůše, ošatky, struhadla a dokonce i závěsný lis.
(EK)
Mimoevropské kulturyArcheologie Historie Hudba Lidová kultura Mimoevropské kultury Osobnosti Přírodní vědy Rekonstrukce Restaurování Rukopisy a tisky Umění Vánoce Výstavy
Muzeum 3000, zpravodajský portál Národního muzea, odhaluje jedinečná tajemství. Více se dozvíte zde!