02.04.2015 | Připravte si s námi podle fotoreceptu snad nejoblíbenější velikonoční pečivo. K hlavním druhům obřadního pečiva v Čechách patří dodnes mazance poznačené křížkem. Mazanec se dělá z kynutého těsta s velkým množstvím tuku a vajec, se spoustou hrozinek a mandlí.
K důstojnému průběhu Velikonoc bylo třeba podle tradice předem vykonat řadu prací, mezi než patřila i pečlivá příprava velikonočních pokrmů. Na velikonoční tabuli nesmělo chybět pečivo, zejména velikonoční bochánky nebo mazance z kynutého těsta.
Celý postup najdete v následujícím fotoreceptu.
Fotografie i recept poskytla Lucie Broncová.
(dan)
Archeologie Historie Hudba Lidová kultura Mimoevropské kultury Osobnosti Přírodní vědy Rekonstrukce Restaurování Rukopisy a tisky Umění Vánoce Výstavy
Muzeum 3000, zpravodajský portál Národního muzea, odhaluje jedinečná tajemství. Více se dozvíte zde!