Na pučálku potřebujete hrách, lžíci sádla nebo másla a podle chuti sůl a pepř, nebo med, rozinky, švestky, křížaly či cokoli dalšího, co máte rádi.
Celý neloupaný hrách nasypte do hluboké nádoby.
Zalijte jej vlažnou vodou a nechte několik hodin stát, aby změknul a nabobtnal. Potom vodu vylijte (hrách můžete přesunout na misku, prkénko nebo tác) a na teplém místě nechte hrách dva nebo tři dny klíčit.
Až se objeví křehké rašící klíčky, můžeme začít s úpravou.
Na pánvi rozehřejte lžíci sádla (v době půstu se používala lžíce másla).
Vsypte hrášek a zprudka a rychle jej opečte.
Postní pučálka se solila a pepřila, takže pokud máte chuť na něco slaného, zvolte tento postup.
Jestli vás ale honí mlsná, oslaďte si pučálku medem nebo cukrem, přidejte rozinky, sušené švestky nebo křížaly z jablek. Přidat můžete i různá koření.
Nasladko si pučálku dříve lidé upravovali o tzv. Družebné neděli
Pučálka se mohla pražit na sucho, tedy bez tuku, jen na rozpálené plotně, nebo jíst i za syrova.