FOTORECEPT: Velikonoční mazanec jako od maminky

2. 4. 2015 | Připravte si s námi podle fotoreceptu snad nejoblíbenější velikonoční pečivo. K hlavním druhům obřadního pečiva v Čechách patří dodnes mazance poznačené křížkem. Mazanec se dělá z kynutého těsta s velkým množstvím tuku a vajec, se spoustou hrozinek a mandlí.

Mazanec

K důstojnému průběhu Velikonoc bylo třeba podle tradice předem vykonat řadu prací, mezi než patřila i pečlivá příprava velikonočních pokrmů.  Na velikonoční tabuli nesmělo chybět pečivo, zejména  velikonoční bochánky nebo mazance z kynutého těsta.

Na mazanec budeme potřebovat:
180 g hladké mouky
180 g polohrubé mouky
40 g droždí
200 ml teplého mléka
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
špetka muškátového oříšku
kůra z 1 citrónu
80 g rozehřátého másla
2 žloutky
3 lžíce rumu
hrst rozinek
1 celé vejce na potření a hrst mandlí na posypání

 

Celý postup najdete v následujícím fotoreceptu.

Nachystáme si všechny suroviny. Na kynuté těsto je dobré mít všechny suroviny pokojové teploty, mouku je dobré prosát přes síto.

Mouku se špetkou soli přesypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Nalijeme do něj mléko, rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Zaděláme kvásek a necháme lehce nakynout.

Až kvásek nakyne přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, muškátový oříšek, citrónovou kůru a žloutky. Jakmile se nám suroviny spojí, přidáme nakonec ještě rozehřáté máslo a rozinky namočené v rumu.

Zaděláme pevné těsto, které důkladně prohněteme. Těsto pak necháme na teplém místě kynout nejméně 2 hodiny.

Po vykynutí vytvarujeme z těsta bochánek a na vrchu ho nožem nařízneme do tvaru kříže.

Bochánek necháme na plechu ještě asi 15-20 min. kynout.

Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Pečeme na 180° cca 20 minut, pak teplotu snížíme na 150° a dopékáme dalších 20 minut.

V průběhu pečení ještě jednou potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

 


 

Fotografie i recept poskytla Lucie Broncová.

(dan)